Walkie talkie

Der bør ikke herske tvivl om, at walkie talkies kan bruges til mange formål. De kan bruges til leg mellem børn, men også i diverse professionelle sammenhæng. Fx kan de bruges til kommunikation på byggepladser m.m. Uanset det tiltænkte formål, er det vigtigt at vælge walkie talkies, der harmonerer med dine behov.

Ved du ikke, hvor du skal starte, er udvalget herunder et godt sted. Her præsenteres du for et udpluk af de mange walkie talkies, der er at finde på det danske marked. De varierer i forhold til mange punkter, hvorfor der naturligvis også er modeller, der stemmer overens med dine tanker.

Tilbehør til walkie talkies

Forklaring på relevante begreber ved valg af walkie talkies

Når du skal købe et walkie talkie-sæt, vil du støde på en lang række begreber. Mange af dem er forkortelser, som du næppe har hørt om før. Derfor kan det også være svært at finde ud af, hvad de egentlig betyder. Du kan dog nemt finde en forklaring på de mest relevante begreber herunder.

VOX

VOX er en forkortelse for Voice Operated Exchange. Det er en funktion, der erstatter den knap, der normalt skal trykkes ned, når man ønsker at tale. I stedet er der installeret en lydsensor i enheden, der automatisk tænder for senderen, når du taler ind i din walkie talkie.

Når du stopper med at tale ind i den, slår den også automatisk senderen fra igen. VOX er meget udbredt nu om dage. Til trods for dette, kan du dog fortsat finde walkie talkie-sæt uden VOX, hvis det ønskes. Her skal du fortsat trykke en knap ned, når du ønsker at tale.

PMR446

Dette er blot en forklaring af, hvilke frekvens walkie talkien kører på. 446 er den normale radiofrekvens, der bruges af walkie talkies. Det er et emne, man kan gå yderligere i dybden med, men for de fleste har det ikke den store betydning for deres valg af walkie talkie-sæt.

Kort sagt, er 446 MHz den mest udbredte og mest anvendte radiofrekvens. Det er en frekvens, der befinder sig under UHD (Ultra High Frequency). Det betyder, at de har en rækkevidde på helt op til 12 km. Normale radioer, der kan købes i butikkerne, har derimod kun en rækkevidde på mellem en og tre km.

CTCSS/DCS

CTCSS er en forkortelse for Continuous Tone-Coded Squelch System. Det er et system, der sener en tone på en bestemt frekvens, der kræver, at den anden walkie talkie har samme indstilling. På denne måde kan de to enheder kommunikere sammen, og samtidig udelukke de øvrige radioer på frekvensen.

DCS er derimod en forkortelse for Digital-Coded Squelch. Det er en teknologi, der minder meget om CTCSS, men er dog af nyere dato. I stedet for, at der sendes en tone, er det derimod et tal, der bliver sendt digitalt. Det er en teknologi, der er blevet udviklet af Motorola, som erstatning for CTSCSS.

Andre begreber

Der er også andre begreber, man skal være opmærksom på, når man skal købe et sæt med walkie talkies. Det er dog begreber, der ikke behøver nær så meget forklaring. Det inkluderer bl.a. følgende:

  • PMR: Forkortelse for Personal Mobile Radio. Er blot en anden betegnelse for håndholdt walkie talkie.
  • VHF: Forkortelse for Very-High Frequency.
  • UHF: Forkortelse for Ultra-High Frequency.

Kvalitet koster – også ved køb af walkie talkies

Der bør ikke herske tvivl om, at du kan købe rigtig mange walkie talkies på det danske marked. Desværre er det langt fra dem alle, der kan bryste sig af en høj kvalitet. En stor del af dem er naturligvis målrettet børn og hobbybrug. Derfor stilles der ikke helt så høje krav til kvaliteten.

Hvis de skal bruges i professionel sammenhæng, eller til hobbyformål, hvor det er vigtigt, at de altid fungerer optimalt, må du dog ikke gå på kompromis. I stedet er du bedre stillet ved at betale for en højere kvalitet. Gør du det, er du garanteret, at dine penge er rigtig godt givet ud.

På de helt billige modeller oplever du ikke blot en dårlig rækkevidde, men også en mikrofon og højttaler, der kan være direkte ringe. Derfor er oplevelsen ved brug af disse ikke synderligt flatterende. Faktisk kan man gå så langt at sige, at de ikke kan bruges. Prioriter derfor altid kvalitet over pris ved køb af walkie talkies.

Sidst opdateret d.

Del