Vaterpas

Alle bør have et vaterpas i hjemmet. Det er et stykke værktøj, der skal i brug i et hav af sammenhænge. Til trods for dette, er der mange, der ikke ejer et vaterpas. Det kan der være flere årsager til. For mange handler det om, at de ikke troede, at de ville få brug for det. Den fejl bør du selvfølgelig ikke begå.

Hvis du leder efter et vaterpas, skal du dog være opmærksom på, at de enkelte modeller adskiller sig på flere punkter. Herunder kan du finde et udvalg af forskellige vaterpas. Hver model udmærker sig på sin egen måde, hvorfor der sandsynligvis også er en model, der harmonerer med dine præferencer.

Der findes flere forskellige typer vaterpas

Det er vigtigt, at du er klar over, at et vaterpas ikke blot er et vaterpas. Der findes et hav af forskellige typer vaterpas, der adskiller sig på flere punkter. Det mest almindelige vaterpas måler typisk 120 cm, hvilket er den mest udbredte længde. Dertil er det blevet forsynet med libeller, der bliver brugt til at måle vater og lod.

Du kan fx også finde modeller, der kan måle en 45-graders vinkel. Der findes også en mere avanceret udgave af det manuelle vaterpas, der hedder maskinvaterpasset. Det har flere inddelingerne hos libellerne, som du selv kan justere, alt efter dine behov. Det er et vaterpas, der har en fejlmargin på helt ned til 0,02 mm/m.

Dertil er maskinvaterpasset generelt kortere end det normale vaterpas (der i øvrigt kaldes tømrervaterpas). Hvis du gerne vil have et maskinvaterpas, skal du være opmærksom på, at priserne ofte er højere. Det skyldes, at der er udvidede muligheder ift. præcision og fleksibilitet, som du selvfølgelig skal betale for.

Vaterpas med laser

I dag kan du også finde et vaterpas med laser. Det er et vaterpas, der er udviklet til at optimere nivelleringen af opsætninger, men også til at reducere menneskelige fejl. Disse fejl kan opstå på flere måder, men en alm. fejl er, at man har urolige hævner. Fejlaflæsning af libellerne er dog også et godt eksempel på dette.

Alt dette kan undgås ved at benytte et digitalt vaterpas. Her skal man dog være opmærksom på, at det også koster en del mere. Desuden er det også mere skrøbeligt end de to andre modeller. Til gengæld er du sikret, at du får tal på dine måler i enten grader eller procent. Det medfører, at du altid er sikret et nøjagtigt resultat.

Ofte byder det digitale vaterpas også på en lang række funktioner. Det kan fx være automatisk vending af tal og lydindikering, når du rammer et specifikt antal grader. Du vil derfor blive gjort opmærksom på, at du nu har den rette hældning. Der er også nogle modeller, der kan projicere en krydslaser.

Sådan vælger du det rette vaterpas

Du kan vælge blandt en lang række vaterpas på det danske marked. Derfor kan det også være svært at vælge netop det, der er det rette for dig. Her er det dog vigtigt, at det gøres klart, at du skal vælge med stor omhu. Ved at gøre dette, er der nemlig en bedre chance for, at du ender med at finde frem til et ideelt vaterpas.

Hvis du har planer om at købe et nyt vaterpas, er der dog en række faktorer, der bør være i fokus. Hvis de er det, er det nemmere at foretage et optimalt valg.

Fejlmargin

Et vaterpas er ikke meget værd, hvis det ikke virker efter hensigten. Derfor er det vigtigt at vælge et vaterpas, der har en lav fejlmargin. Den må maksimalt lyde på 0,5 mm/m, men skal gerne være lavere.

Størrelse

Du kan finde vaterpas i et væld af størrelser. Der er mange, der gerne vil have sig et, der ikke er for stort. Det er forståeligt, men her skal det dog pointeres, at du ved at vælge en kort model, går på kompromis med libellens præcisionstolerance.

Pris

Prisen er selvfølgelig også vigtig for mange. Det kan virke tiltalende, men det er meget vigtigt, at du ikke blot vælger et billigt vaterpas. Hvis du gør det, kan du risikere at kvaliteten eller fejlmarginen er for ringe. Derfor er det altid bedre at betale en kende ekstra for et godt vaterpas.

Sidst opdateret d.

Del