Skruetvinge

Det er ikke alle typer værktøj, der er brug for som gør-det-selv-mand. Det er dog slet ikke alle typer værktøj, der er brug for, hvis du blot udfører lidt småopgaver i hjemmet i ny og næ. I begge tilfælde kommer man dog næppe udenom, at man får brug for en skruetvinge. Derfor bør den også være at finde i ethvert dansk hjem.

Hvis du endnu ikke ejer en skruetvinge, er det en god idé at få købt en. Det er gældende, hvad enten du skal bruge den til et konkret projekt, eller du blot vil tilføje den til værktøjskassen. Hvis du er på jagt efter en god skruetvinge, kan du herunder finde et stort udvalg. Her finder du garanteret også en model, der tiltaler dig.

Hvad er en skruetvinge?

En skruetvinge er et stykke værktøj, der ikke bruges til synderligt mange formål. Faktisk bruges den kun til at holde ting sammen med. Det gøres ved at rotere på et håndtag, der er placeret i forlængelse af gevindet. Det får de to pinde til enten at nærme sig eller trække sig fra hinanden, alt efter om den spændes eller løsnes.

Den ene pind på en skruetvinge er placeret på selve gevindet. Den anden er derimod placeret på dens store gevindleje. Der er et meget fast greb mellem gevind og gevindleje. Det gør, at det er svært at flytte dem ift. hinanden. Derfor er dette også kun muligt at gøre, når du roterer på håndtaget.

Derfor er en skruetvinge også god at arbejde med. Du skal nemlig ikke være bange for, at pindene spænder ind og ud. Derimod er du sikret, at det er et værktøj, der kan holde stort set ethvert emne i spænd.

Sådan finder du den bedste skruetvinge

Der er mange ting, der har relevans, når du skal købe en skruetvinge. Det er ikke alle, der er klar over, at det er tilfældet. Mange tror, at de blot kan vælge en hvilken som helst model. Sådan er det dog ikke. Det er vigtigt at tage højde for både styrke, ergonomi samt funktion, hvis du vil finde den rette skruetvinge.

Står du over for at skulle anskaffe dig en ny skruetvinge, er det fx vigtigt at vælge en model, hvor den faste bøjle har en plan fod på oversiden. Det garanterer nemlig, at den er i god balance på arbejdsbordet, hvorfor du altid kan arbejde stabilt. Du bør også vælge en model, der er udstyret med en stor trykplade.

Det er dog langt fra det eneste. Det er også vigtigt at sørge for at beskyttelseshætten sidder godt fast. Du kan med fordel også vælge en skruetvinge, der har en tryksko med bevægelse. Den øverste trykplade er helt fast, men trykskoen, der skal holde emne, er derimod placeret på et såkaldt kugleled.

Hvad dette medfører er, at jo mere skoen kan bevæge sig, des bedre vil den også gribe tvingen fast om skæve emner. Derfor er dette naturligvis også et aspekt, der er vigtigt at have med i dine overvejelser og vurdering.

Glidebøjlen er også vigtig

Det er vigtigt at vælge en skruetvinge med en glidebøjle, der kører let og ubesværet på skinnen. Dog må den heller ikke være så løs, at den glider ned af sig selv, når din tvinge står lodret. Spindlen skal gerne være lang og have en god vandring, så den kan nå et godt stykke vej.

Det siger også næsten sig selv, at du skal vælge en model, der har et greb, der er rart at holde om. Det skal være godt at tage fat i, når du skal dreje på håndtagene. Et godt greb er med til at gøre det lettere at spænde tvingen hårdt, da du derved undgår, at det vil være ubehageligt for dine hænder, når du spænder til.

Vær desuden opmærksom på, at en robust tvinge også er en tung tvinge, så tyngden må man leve med. Det er vigtigt, at din skruetvinge har en skinne, der er både robust og er udstyret med skridsikre kanter.

Kan fås med forskellige spændvidder og spænddybder

Det er også vigtigt, at du er opmærksom på, at skruetvingerne fås med mange forskellige spændvidder og -dybder. Her skal du tage højde for, at din tvinge skal kunne fastholde netop det objekt, som du arbejder med.

Sidst opdateret d.

Del