Lamelfræser

En lamelfræser er et stykke el-værktøj, der kan bruges til en lang række formål. Den er udviklet til at arbejde med træ, om end der også er enkelte modeller, der kan skære i plast. En lamelfræser bliver typisk brugt, når man skal lave møbler e.l., og det er selvfølgelig ikke alle, der har brug for et sådant stykke el-værktøj.

Hvis du er på udkig efter en ny lamelfræser, er det vigtigt, at du er klar over, at der er stor forskel på de mange modeller, der kan findes på det danske marked. Det betyder, at du kan finde en model, der er den helt rette for dig. Det betyder dog også, at det kan være svært. Du kan fx tage et kig på vores udvalg her på siden:

Hvad er en lamelfræser?

En lamelfræser er en maskine, der let og hurtigt kan lave præcise udskæringer i både blødt og hårdt træ. Den kan dog også skære i spånplader, ligesom enkelt modeller endda kan skære i plast. Typisk bruges den til at lave træmøbler, og til at lave huller i træet, så man flot og næsten usynligt kan sætte plader sammen.

Du kan også indstille den på alle mulige vinkler. Det er en klar fordel, da det betyder, at du kan indstille den til netop det stykke træ, du arbejder med. Den er udviklet til at lave små udskæringer i det materiale, som du arbejder med, hvor du ønsker det.

Forholdsvis stort værktøj

Der er tale om et relativt stort værktøj, men det er dog nemt at bruge, når man først har lært det. Dette kan dog tage et stykke tid, da det byder på mange funktioner, som skal lære at kende. Du har bl.a. rig mulighed for at indstille på skæredybden og fræsehøjden. Dertil kan du også nemt indstille den efter vinklet på dit træ.

Køber du en lamelfræser, følger der ofte en klinge, opsamlingspose, nøgle, og en støvsugeradapter med. Det hele bliver typisk leveret i en robust transportkuffert, som gør det nemt at have det med rundt. Det er vigtigt, at du husker, at når du køber en lamelfræser, skal du holde fokus på, at der er stor forskel på dem.

Hvordan adskiller lamelfræserne sig?

Der er stor forskel på en lang række faktorer. Der er blandt andet stor forskel på, hvor mange omdrejninger, de kan opnå pr. minut. De fleste modeller har en klinge, der kører ved ca. 10.000 o/min., men du kan også få mindre modeller, der i stedet kører ved 6.500 o/min. Derfor er det et vigtigt aspekt at holde øje med.

Hvad det betyder er, at du skal sørge for at vælge med udgangspunkt i, hvor hurtigt du gerne vi have, at det skal gå, når du sætter maskinen mod træet. Dertil er der også stor forskel på deres skæredybden. Det betyder, at der er forskel på, hvor lang ned i træet de kan skære, hvilket også er noget, der skal have dit fokus.

I dag har de fleste modeller dog tre forskellige indstillinger, som du kan vælge mellem. Det kan fx være hhv. 5, 10 og 20 mm. Det er meget normalt, at de kan nå en dybde på 20 mm, men der er dog modeller, der også kan nå op til 100 mm. Her skal du sørge for at tage højde for, hvor dybe huller du reelt set har brug for.

Hvad koster en god lamelfræser?

Som der også er givet udtryk for herover, er der stor forskel på de mange lamelfræsere. De adskiller sig med afsæt i et væld af faktorer. Det er dog ikke blot skæredybde og kvalitet, der adskiller dem. Det er også noget, der gør sig gældende for prisen. Derfor er det ikke alle, der ved, hvad de skal betale for en sådan maskine.

Priserne svinger nemlig en del. Du kan sagtens finde en lamelfræser for blot 500 kr., men de kan også koste helt op til 5.000 kr. Du skal vælge ud fra, hvor meget du har i sinde at bruge den. Der er ingen grund til, at du betaler 5.000 kr. for en lamelfræser, hvis du kan finde en ideel model, der koster dig 1.000 kr.

Når alt kommer til alt, er det dog en personlig vurdering. Bare husk på, at der er sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Sidst opdateret d.

Del

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *