Lægtehammer

Hvis du har svært ved at finde den rette lægtehammer, bliver du herunder præsenteret for et udvalg af de bedste valgmuligheder på markedet. Derfor kan denne oversigt hjælpe dig med at træffe det bedste valg, når lægtehammeren skal købes.

Hvad er en lægtehammer?

En lægtehammer er et vitalt stykke værktøj for en tømrer. Den kan dog også bruges til en lang række opgaver blandt gør det selv-folk. Typisk har en sådan hammer en vægt på mellem 750 gram og 1.000 gram. Derfor er det en relativt tung hammer, der er tale om. Det er især gældende, da den har et relativt kort skaft.

I og med, at en lægtehammer ofte er tømrerens foretrukne hammer, er det en hammer, der blandt mange også er kendt som en tømmerhammer.

Hvad kendetegner en lægtehammer?

Man kan nemt komme til at forveksle en lægtehammer med en kløfthammer. På trods af, at de minder om hinanden, er de dog ikke helt ens. En kløfthammer er forsynet med to lige lange kløer, der danner en form for kløft (heraf er navnet også opstået). Disse kløer bruges typisk til at trække søm ud med.

På en lægtehammer finder du også to kløer, men i modsætning til kløfthammeren er den ene klo en kende længere end den anden. Desuden er den også tilspidset. Da det er en spids klo, kan den bruges til at fastgøre hammeren i bjælker eller spær, hvis du laver tagarbejde.

Dog kan du også bruge kloen til at trække lægter og bjælker hen til dig. Det er dog ikke det hele. Du kan også bruge den, hvis der skal skrabes fuger ud, skilles brædder ad, eller tilmed til at slå søm i på trange steder. Det sidstnævnte kræver dog, at du ved, hvad du laver, og at du har en vis øvelse inden for det.

Endvidere siges det også, at den tilspidsede klo kunne hjælpe tømreren, hvis han var ved at falde ned fra et tag. I et sådant tilfælde var det muligt at slå kloen i taget, så man kunne redde sig selv fra faldet. Det er dog ikke just noget man bør sætte sin lid til – hverken som tømrer eller som gør det selv-mand.

Hvilken lægtehammer skal jeg købe?

Der bør ikke herske tvivl om, at det er et relativt simpelt stykke værktøj. Det afspejler sig selvfølgelig også i prisen. Du kan sagtens finde en ganske fornem lægtehammer til mindre end 100 kroner. Der findes dog også dyrere varianter, som fx gælder modeller med stålskæfte og fiberhåndtag.

Disse varianter oftest rarere at arbejde med, eftersom de ikke er tilbøjelige til at give de samme stød i armen, som især kan opleves ved længere tids brug. Hvis du ved, at du kan få brug for at bruge den i længere tid ad gangen, er det en god idé, at du vælger at gå efter en af de modeller, der har stålskæfte og fiberhåndtag.

Du kan også få en lægtehammer, der er forsynet med en magnetisk sømholder. Har du en sådan variant, er du fri for selv at holde sømmet. Det medfører, at du minimerer risikoen for at få tømmerlus. Det gør du, da du ganske enkelt monterer sømmet på magneten på din hammer, før du skal til at sømme.

Hvad du her skal være opmærksom på, at du selvfølgelig skal betale en højere pris, hvis du ønsker at købe en lægtehammer med stålskaft eller magnetisk sømholder, da de er dyrere end en almindelig lægtehammer.

Hvor meget skal min lægtehammer veje?

Du skal også have fokus på at vælge den rette vægt til din hammer. Det er et punkt, der overses af mange, og det er en skam. Det er nemlig et af de forhold, der er vigtige at have fokus på, når du skal ud og investere i en lægtehammer. Derfor skal du også overveje, hvor tung din nye lægtehammer egentlig skal være.

Her skal du tænke på, at jo større søm du skal lå i, des bedre er det, at du har en hammer med lidt vægt i. Du vil nemlig opleve, at sømmene glider en del lettere i, hvis de slås i med en hammer, der vejer lidt. Omvendt bør du dog også tænke på, at en tungere hammer ikke er nær så rar at arbejde med i en længere periode.

Sidst opdateret d.

Del